Деца, които трябва да са под карантина, отидоха на училище. Директорката на 125-то Венелина Николова училище в столицата обяснява, че през уикенда не е успяла да се свърже с Регионалната здравна инспекция, след като две деца са дали положителни проби за коронавирус.

При случай на COVID-19 в училище има разработени алгоритми за действие според ситуацията.

При заразен ученик стъпките са следните:

  • Родителите информират директора на училището;
  • Директорът информира Регионалната здравна инспекция;
    От РЗИ изискват списък с контактните лица, който се изготвя от директора;
  • На карантина подлежат учениците, ако са били в контакт 2 дни преди първите симптоми, а при безсимптомни случаи – 2 дни преди положителния тест;
    Карантинираните се проследяват от личните лекари, а помещенията се дезинфекцират.
  • Днес от 125-то училище обаче алармираха за проблем още при втората стъпка.

През уикенда става ясно, че две деца  от столичното 125-то училище са заразени с COVID-19. Днес, вместо под карантина, съучениците на едното са обратно в клас. Причината – телефонът на здравната инспекция, с който директорката разполага, е изключен.

От Регионалната здравна инспекция отговориха: този номер е на дежурен епидемиолог. И е включен само до 19 ч.

По думите на  просветния министър Красимир Вълчев понякога директорите се свързват трудно с регионалните здравни инспекции. Затова още от 30 септември е обособен специален телефон.

„Проверих сутринта дали началникът на РУО е информирал директорите. Не беше го направила. Но сега вече го е направила“, обяви Вълчев.

Има идея и за създаване на чат групи за по-лесна комуникация. „Те включват представител на РЗИ, на РУО, на областния кризисен щаб, полицията и всички служби, ангажирани в преодоляването на коронавирусната инфекция“, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

А че двата класа в 125-то училище трябва да се карантинират - от Регионалната здравна инспекция съобщават на директора едва в  11:30 ч. днес. Под карантина е и 1 учител.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!