Близо 70% от децата са в интернет пространството ежедневно между един и три часа. Това сочи проучване на държавната агенция за закрила на детето и Черноморска академия за сигурност, проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на Варна.

Над 50% от анкетираните деца влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден, като най-използвани са ТикТок, Снапчат и Фейсбук.

 

 

25% прекарват в интернет пет или повече часа на ден.

Проучването показва и положителна тенденция – над 80% от учениците са запознати с настройките за поверителност, а 38% от тях са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата са водили разговори с родителите си как да сърфират безопасно, а 20% говорят за това с приятели.

Почти всички анкетирани сърфират онлайн през мобилен телефон, като следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Онлайн тормоз

Близо 77% от анкетираните посочват, че ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн.

12% няма да потърсят никаква помощ и ще се опитат да се справят сами.

75% от децата посочват, че не са изпадали в дискомфортна ситуация онлайн. 14% са били жертва на кибертормоз, а 9% споделят, че този тормоз не е приключил след сигнализиране на институциите.

90% от учениците приемат като тормоз публикуването на снимки и видеоклипове онлайн, които могат да ги злепоставят. Половината от тях добавят също изнудване и разпространяване на слухове. 493 деца са били свидетели на грубо поведение онлайн, а 230 споделят за обиди относно външния им вид.

Комуникация с непознати

55% от учениците играят в мрежа с непознати, а 66% са получавали покани за приятелство от хора, които не познават.

22% са били канени на среща с непознат в интернет, а 21% са получавали предложения за подаръци онлайн.

34% от децата познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи.