Близо една четвърт от децата са жертви на тормоз в онлайн пространството, предаде Ройтерс. Голяма част от предишни изследвания показват, че онлайн малтретирането и депресията са пряко свързани.

Според Мишел Хам, автор на проучване за ефектите на социалните мрежи, през 2012 г. 95% от тийнейджърите в Америка са използвали интернет, а 81% от тях и социалните медии. В сайтове като Facebook и Twitter подрастващите потребители са постоянни жертви на тормоз. Изследването на Хам показва, че между 11 и 43% от участниците са били малтретирани в социалните мрежи.

Оказва се, че най-честата причина за кибертормоз са отношенията между потребителите и връзките, които имат по между си. Проучването показва още, че обикновено момичетата са обиждани по-често.

Хам споделя пред Ройтерс, че повечето жертви на кибертормоз подхождат пасивно към проблема. Често те просто блокират потребителя, но не съобщават за обидите и малтретирането.

Все още няма доказана връзка между кибертормоза и случаите, които водят до умишлено нараняване или самоубийство. За сметка на това, депресията и малтретирането в интернет пространството са пряко свързани. Не е установено обаче дали тази депресия продължава и през по-късна възраст.

Според Хам проблемът може да се предотврати като подрастващите споделят открито за проблема със своите родители, а те на свой ред подхождат с разбиране и съпричастност.