– Г-н Еберхард, Швеция е дала на света много неща – добри коли, легендарни музикални групи, дори изтребители, и дава на света 16-годишната Грета. Това момиче, гледащо ни от кориците на всяко издание в света тази седмица, подарък ли е за света, символ ли е на промяната?

– Ако ме питате мен, не, не е нито дар, нито символ. За мен тя е 16-годишно дете със Синдрома на Аспергер. И не мога да си обясня защо хората се вслушват в 16-годишно дете. Бих казал, че е по-добре да се вслушват в учените.

– Бихте ли го обяснили? Защо хората се вслушват в 16-годишно дете?

– Бих го обяснил като всеки друг култ. Хората са много податливи на култове. Има много религиозни и редица други култове по цял свят, съществува от хиляди години. И тук не виждаме нищо ново. Не искам да бъда разбран погрешно. Няма нищо лошо в нейната ангажираност, тя е добра, но тя не казва нищо научно. Нейната стратегия е, че ние трябва да се паникьосаме, а хората никога не са достигали до градивно решение благодарение на паниката.

Това е глупав начин да се реагира на трудни проблеми. Бих казал, че нейното посланието към света е типично за начина, по който тийнейджър със Синдрома на Аспергер би реагирал, няма нищо лошо. Проблемът е защо хората се вслушват в нея? Според мен това е тотална лудост.

– Как шведското общество реагира на дейността на Грета?

– Тя е малко като рокзвезда по шведската телевизия, държавните медии, навсякъде. Ако вие, като мен, кажете нещо дори съвсем леко отрицателно за нея, то ставате "Отричащ Грета", съответно "Отричащ измененията на климата". Въпреки че аз и други хора като мен вярваме, че климатичните изменения са огромен проблем за всички и трябва да намерим решения, нейните решения не са правилните.

Ако го кажете в Швеция, веднага ще се обърнат към вас като "отричащ измененията на климата". Това е типично за култ, за религиозен култ. Бих казал, че Швеция е най-светската държава в света, трябва ни нова религия и това е тя.

– Какво бихте ни казали за семейството ѝ? Как Грета успя да спечели световното внимание?  

– Майка ѝ е много известна в Швеция, тя е оперна певица и обществена личност. Баща ѝ също е от известно семейство. Много хора я подкрепят от началото. Не се съмнявам в нейната отдаденост и това, което иска да постигне. Бих препоръчал да се върне на училище, но хората около нея са я улеснили много. Съмнявам се, че въобще щеше да окаже такова влияние, ако нямаше такъв произход.

– Нейните действия и визия разделят хората. Как бихте го обяснили? Защото не всеки е последовател на култа, за който говорите…

– Не всеки е последовател на култа, но много хора, особено в медиите и елита, са последователи. Хората по улиците не са последователи на култа, не по същия начин. Това е "Култ на елита".

– Ако стратегията е "Опростявай и радикализирай", колко устойчиво би могло да бъде това мащабно движение?

– Не съм експерт по околната среда или климатични промени. Аз съм психиатър, но знам достатъчно, що се касае до научни теми, че ако искаш да постигнеш устойчиви промени, то трябва да правиш нещата така, както сме правили и досега в историята при значителни проблеми. Трябва да действаме разумно, без паника, без да се изправяш пред ООН, да казваш "Откраднахте ми детството" и да се разплакваш. Не се прави така. Ако искаш устойчива промяна, трябва да се съсредоточиш върху науката, върху прогреса, а не да се опитваш да започнеш диктатура, която да владее света чрез климатична цензура или да се връщаш в 19 век и подобни глупави начини да се реагира на истински проблем.

– Има ли рецепта – как обикновен тийнейджър може да разтърси света и да се яви пред ООН? Имате ли предложения?

– Като имаш известни родители и човек, занимаващ се с PR. И да правиш нещо, тя започна с протести от училище, седеше пред парламента и, ако някой друг, без подкрепата на известните родители и PR-a, го беше направил, никой нямаше да се интересува.

– Тъй като казахте, че ако кажете това по шведската телевизия веднага ще ви обявяват за "Гретоотричащ", искам да ви попитам – да отричаш Грета равносилно ли е да отричаш измененията на климата?

– В медиите тук вече съм клеймосан като отричащ измененията на климата, въпреки че не ги отричам. Това е стандартно за култа – не можеш да критикуваш. Ако критикуваш Грета Тунберг и кажеш "Защо да я слушаме, тя е 16-годишно дете", то значи се опитваш да я покровителстваш. Но от друга страна ако го обърнеш и кажеш, че я критикуваме, защото разпространява глупости като "Трябва да се паникьосаме" и т.н., то се обръщат нещата и казват, че не можеш да я критикуваш, защото е едва на 16 години.

Не казвам, че тя е проблемът, проблемът са всички известни хора по света, които искат да се сприятелят с нея. Ако има нещо добро да каже и част от него може да е добро, трябва да вземем въпроса на сериозно, но начинът, по който го прави, начинът, по който звездите по цял свят се сближават с нея, ме кара да си мисля за култ.

Може да се окаже нещо добро, но не защото Папата я харесва или защото Арнолд Шварценегер я харесва, или защото е застанала до Барак Обама, това са глупости. Трябва да се вслушаме в учените, а не в Грета Тунберг. И тя самата го казва, така че донякъде е много разумна. Не се вслушвайте в Грета Тунберг. Вслушайте се в учените.

– Благодаря ви за този разговор. Поздрави на Швеция.