Държавата слага край на разговорите за това кой да плаща първите три дни от болничния. В момента те са за сметка на работодателя. От доста време обаче бизнесът упорито иска това да се промени. Обсъждаха се различни идеи – от това да се върне старото положение, в което НОИ плащаше първите три дни, до това никой да не плаща на работника първия ден.

В момента държава, синдикати и бизнес обсъждат 40 точки в различни сфери, по които предстои да се подпише тристранно споразумение за политиките, които да се следват. Една от точките беше и кой да плаща първите три дни от болничния. Държавата обаче е сложила край на дебатите по нея. “На този етап от Министерство на финансите сложиха край на този дебат”, заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева.

“Ако проблемът е, че работодателите нямат работници и работниците злоупотребяват с болничните, плащането на сметката от някой друг няма да реши проблема. От друга страна – отговорността по контрола не може да бъде само в НОИ, поради простата причина, че работодателите в България са стотици хиляди и НОИ няма как в абсолютно всеки казус и във всяка една ситуация да изпраща инспекция”, коментира Сачева.

Информацията, че държавата е приключила преговорите по темата без да се вземе решение за промяна, потвърди пред bTV и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Следващата седмица ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще се обсъди пакетът от мерки срещу ръста на болничните, който беше очертан от комисия към съвета. В пакета няма мерки, засягащи промяна на режима на плащане на първите три дни.

Сред заложените промени са засилване на контрола върху издаването на болничните, намаляване на дните, които общопрактикуващите лекари могат да изпишат накуп, глоба, ако не спазваме предписания режим на лечение и право на работодателя да иска “доверен лекар” да помага в установяване на истинността на болничния.