4,5 млрд. лв. публичен ресурс ще бъде отпуснат от държавата за справяне с икономическите последици от COVID-19.

Това обяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че средствата са насочени към малкия и среден бизнес, самонаетите лица, хората в неплатен отпуск и тези, които са загубили работата си.  

„Надявам се тази седмица всичко по Чакалнята за еврозоната да приключи, като документация да се изпрати. Досега кредит не сме теглили, въпреки че имаме позволение до 10 млед. лв., все още използваме възможностите, които сме си натрупали във фискалния резерв“, коментира премиерът Бойко Борисов.

 Мерките могат да се разделят на четири групи:

  • Първата е свързана с програмата през Българската банка за развитие чрез отпускане на безлихвени кредити. Тя е насочена към лицата в неплатен отпуск заради разпространението на COVID-19. И самоосигуряващите се. 

Снимка: btvnovinite.bg

По отношение на физическите лица те трябва да докажат, че са имали поне пет работни дни през месец март, за да се възползват от безлихвен кредит до 4 500 лв. 

Самоосигуряващите се трябва да докажат, че са прекратили дейност или спад от 20% в доходите за първото тримесечие на 2020 г. спрямо миналата.

Снимка: btvnovinite.bg

Отпуснатите средства ще имат гратисен период за издължаване 24 м. и срок за връщане до 5 години. Вноски и комисионни няма да се дължат, както и санкции за предварително погасяване. Срокът на програмата е разчетен до края на 2020 г.

12 банки-партньори за заявили интерес към финансовия инструмент за подпомагане.  

  • Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малкия и среден бизнес. Ще се отпускат оборотни кредити до 300 хил. лв. Мярката ще се управлява от Българската банка за развитие през търговските банки. 

Очаква се портфейлът на инструмента да достигне до 2 млрд. лв. Критериите за отпускане на подобен заем са:

  • Спад в оборота за първото тримесечие на 2020 г. спрямо миналата година;
  • Наличие на вземания от клиенти, които не са разплатени;
  • Задължения към доставчици или прекратени доставки;
  • Намаляване на броя на заетите лица;

Срокът за кандидатстване по тази мярка е до края на 2020 г.  

  • През Европейският инвестиционен фонд чрез банки-партньори ще се отпускат кредити до 3, 6 млн. лв. Тази мярка е предназначена за рефинансиране на задължения на фирми, възникнали преди не повече от 60 дни. От инструмента могат да се възползват малки и средни големи предприятия. 

Снимка: btvnovinite.bg

  • През Фонда на фондовете ще се отпускат микро кредити до 50 хил. лв., предназначени отново за малки и средни предприятия. При този инструмент е възможен гратисен период и лихвена субсидия. Максималният срок за погасяване на изтеглената сума е до 10 г.

Гратисният период е до 24 м. с лихвени нива под пазарните. „Работим съвместно с Министерството на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент с безлихвено кредитиране“, уточни Горанов.

Отново чрез Фонда на фондовете е разработен инструмент за капиталови инвестиции. Подкрепата е под формата на дялово участие и е предназначена към компании, с потенциал на възстановят икономиката след кризата. 

 

Това са предимно фирми, работещи в сферата на дигитализацията и новите технологии. Бюджетът е 150 млн. лв. По думите на финансовия министър практиката показва, че около 800 хил. лв. средно е инвестицията. 

„Фондовете за градско развитие не са нов инструмент, но в периода на кризата са изключително атрактивни от гледна точка на обстоятелството, че чрез тях могат да се финансират дейности, които обичайно трудно могат да се финансират от банките. Тук бенефициенти могат да са общини, публични-частни партньорства и предприятия, засегнати от кризата - включително секторите туризъм и транспорт“, посочи Горанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!