Ръководството на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“, популярен като Фонда на фондовете, представи нови облекчения, които целят преодоляване на очакваните негативни последици върху икономиката вследствие на COVID-19. Нови 400 млн. лв. ще бъдат мобилизирани.

Институцията ще подпомогне чрез кредити компаниите, които имат затруднения. Кандидатстването ще се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки.

Разработени са три инструмента за финансова помощ. Процедурата се очаква да стартира до няколко седмици.

"Можем да допринесем към сегашните икономически мерки, като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС", заяви Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

  • Портфейлна гаранция: 

Този продукт представлява комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити. 

Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до десет години. Предвижда се компаниите, които запазят своите служители да се възползват от безлихвен кредит за периода на кризата. Има опция за гратисен период за изплащане на главницата или лихвите за периода на кризата.

Зам.-председателят на УС и изпълнителен директор Александър Георгиев посочи, че портфейлата гаранция е основен инструмент за антикризисна гаранция. По думите му, това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да се облекчи финансовия товар върху компаниите и в същото време банковата система да има повече увереност в подпомагането на бизнеса.

  • Инструмент за малкия бизнес: 

Този продукт вече съществува в портфолиото на Фонда на фондовете. Насочен е към малкия бизнес с кратка или никаква история и самонаетите лица. Целта е да се запази заетостта при микро предприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани. 

Инструментът е таргетиран към лица, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции. 

На тези лица ще бъдат отпускани кредити до 50 хил. лв., за които ще има облекчена процедура за кандидатстване. Водят се разговори със социалното министерство за допълнително облекчаване на условията по този инструмент и евентуално - безлихвени кредити.

  • Инструмент за стартиращи компании: 

Този продукт ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена. От Фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата. 

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общините, които и в момента развиват  инфраструктурните си проекти градската среда. По това перо има отделени 350 млн. лв.

За Фондът на фондовете:

Основната дейност на Фонд на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020.

Дружеството управлява публичен ресурс в размер над 660 милиона евро и предлага на българския пазар широк диапазон от продукти за финансовия сектор, включително гаранции, фондове за дялово инвестиране и редица други.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!