Държавната петролна компания и бензиностанциите й не биха дали на потребителя очаквания дълготраен ефект за ниски цени на горивата. Около това мнение се обединиха експерти.

Намерението на държавата е да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции. А отделно - да отвори верига от собствени такива.

Снимка: bTV

„Държавната компания вероятно ще е неефективна, ще бъде на загуба, заради това, че е неефективна в разходите и иска ниска цена, държейки потенциално по-ниска цена, тя ще трупа загуби и тия загуби ще ги плащаме данъкоплатците“, смята икономистът Петър Ганев.

Създаването на Държавна петролна компания и бензиностанции би дало положителен, но краткосрочен ефект за потребителя, уточнява Румен Гълъбинов.

Снимка: bTV

„То е като една реакция на държавата към един олигополен или монополен пазар. Такава намеса на държавата би била полезна, в същото време не много дълготрайно“, смята Гълъбинов.

В студиото на "Тази сутрин" бившият икономически министър Трайчо Трайков каза, че държавата може да бъде силна чрез антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията, който да показва, че правилата се спазват. 

„КЗК винаги е спирала на 1 мм, преди да докаже картела. Те правят правилния анализ за собствеността и данъчните складове. Вместо да ги накажат с 10% от оборота, те ги задължиха да не си публикуват цените на едро на уебсайта“, обясни Трайчо Трайков.

А на световните пазари цените на петрола започнаха да се повишават на фона на намаления добив и надеждите за увеличено търсене на суровината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!