Втори автобус, връщащ се от София от протестите, е бил спрян за проверка малко преди Благоевград от пътни полицаи. Това съобщи Даниела Савеклиева, народен представител от ГЕРБ.

Тя обясни, че хората се връщали към Разлог след протеста в столицата. „Те са спирани, снемана им е самоличността, данните от личните карти – ясно е, че цялата държавна администрация е впрегната в това – да установи кои хора отиват на протестите в София и кога се връщат.”, каза Савеклиева.

Според нея тези проверки са тенденциозни – проверяват се само хора, участвали в антиправителствените протестите. Засега няма информация за спиране на превозни средства с участници в контрапротестите.

„Живеем в демократична държава, в която всеки може да изрази собственото си мнение и в която той иска да промени управлението, и не след това да се чувства репресиран.”, допълни народният представител. Автобусът е спиран няколко пъти от София до Благоевград. Хората очакват до Разлог отново да ги спрат. Те възмутени, защото е имало прозвъняване от органите на реда да искат маршрута от шофьори, къде ще свалят хората, кога ще стигнат, коментира още Савеклиева.

Тя призова министър Цветлин Йовчева „да излезе и да каже защо се налагат да бъдат правени тези проверки и то специално на хора, участвали в протеста - никой не обяснява защо се налагат, освен че има заповед, която никой не им я е показал и разяснил”.