ДАНС и прокуратурата са сезирани за слуховете, предизвикали масова паника в Сливен. Още от първия учебен ден се разпространяват слухове, че деца ще бъдат отнети от социалните служби, показа проверка на bTV.

Оказва се, че това се случва на много места в страната. Не само в Сливен, където родители в паника прибраха децата си от училище.

Днес част от учениците там не влязоха в класните стаи. След психозата вчера, късно вечерта учители и екипи от всички институции обикаляха домовете на хората, за да ги успокоят.

В Шесто училище в Сливен вчера афектирани родители изведоха всички 1200 деца от страх, че социалните ще им ги вземат. Днес за първа смяна дойдоха единици, но следобед почти половината деца влязоха в класните стаи.

Доверието между родителите и учителите върна днес част от децата в училището.

Най-стресирани от паниката в училище са децата. Стефка Великова разказва, че с внучката й ще работи психолог.

"Казаха, че ще взимат децата", разказа Стефка, баба на ученичка в V клас.

Някои родители от квартал "Надежда" обаче отново не пуснаха децата на училище и заплашиха с нови протести.

Службите търсят кой е отговорен за масовата психоза.

Исус Рамаданов е човекът, който снима на живо, докато родителите извеждат децата от Шесто училище. След няколко часа е извикан на разпит в полицията.

"Тук няма никакви организатори. Както вие знаете и аз толкова знам. Аз като отидох да си вземам децата, видях, че има много хора и реших да снимам", каза Исус Рамаданов.

От социалното и просветното министерства още вчера опровергаха слуховете. Образователният министър заяви, че атаката е политическа.

„В основата са групите за стратегията на детето. Несъществуваща стратегия. Очевидно може срещу нещо несъществуващо да се получи истерия. Кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия, кой стои пред автобуса. Става въпрос за груба манипулация и дезинформация и злоупотреба със страховете на хората", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Премиерът Бойко Борисов заяви в ефира на bTV, че държавата няма да отнема деца от родителите им. Службите вече са сезирани.

"Нито има такава стретегия, нито има такова решение, нито има такъв план. И ще ги хванат разни пастори в кавички, и партийни, които отиват и просто лъжат хората", заяви премиерът Борисов.

Още вчера екипи от институциите и неправителствените организации обиколиха родителите в квартала.

Децата, които не дойдоха днес, няма да имат отсъствия, но от утре учителите вече ще пишат неизвинени. Вчера напрежение имаше и в две ямболски училища, но голяма част от децата днес се върнаха в клас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!