Сотир Цацаров съобщи, че днес е получил уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“. 

Той припомня, че на 14 януари 2022 г., в 13:20 часа, в кабинета му сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС са му връчили акт за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев.

„Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло.

Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията“, посочва Цацаров.

По повод изявление на министър-председателя Кирил Петков в негово интервю пред bTV, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“, Цацаров уточнява, че сам е отправил такъв сигнал с искане за проверка на действията му и на твърденията на Петков, които по думите му навеждат извод за извършено от него престъпление.

"Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление. Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея", отбелязва Цацаров. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!