Антикорупционният шеф Сотир Цацаров обясни мотивите за оставката си в Народното събрание. Той обяви, че с отнемането на допуска му до класифицирана информация е направен опит за „политически пиар“. 

Допълни, че КПКОНПИ проверява вътрешния министър Бойко Рашков за недекларирани имоти и влогове.

Мотивите 

Пред депутатите председателят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров обясни, че има поне три причини да напусне поста предсрочно. Първо – заяви, че „има достойнство , за да търпи безкрайните упражнения“ с име му. Вторият посочен мотив са така наречените от премиера Кирил Петков „червени линии“.

„Бях на шега поласкан, а на истински – учуден, че аз и главният прокурор Иван Гешев сме пречката. Не се оказа енергетиката, COVID кризата, а две длъжности, които се оказаха пречка за управляващите.

Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията цъфти – от тук нататък аз подавам оставка“, коментира Цацаров.

Третият мотив е личен - иска един по-номрлане живот. Цацаров обясни, че е решил да напусне преди да му бъде отнет допуска за класифицирана информация.

Допускът до класифицирана информация

15 дни преди да обяви плановете си за оттегляне, председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров е уведомил за намеренията си политическите лидери на парламентарно представените партии с изключение на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. 10 дни по-рано уведомил и президента Румен Радев.

„Идеята, че някой ме е уведомил и аз съм подал оставка, е евтин полически пиар, каквото е и самото отнемане. Допускът ми беше отнет с подпис на заместник-председателя на ДАНС. По моя инфцормаиця, по исане на премиера и вътрешния министър“, допълни шефа на КПКОНПИ.

По думите на Цацаров допускът му е отнет след два сигнала от вътрешния министър Бойко Рашков по така наречения случай „Цумгейт“.

„Имам предположение, че и двата сигнала са подадени от министъра на вътрешните работи. Ако това ми предположение е грешно – аз ще се извиня на г-н Рашков, но ако е вярно – ще се срещнем в съда", каза още Цацаров.

Проверката на Рашков

Шефът на КПКОНПИ потвърди, че има проверка за имотите на вътрешния министър Бойко Рашков. „Има непосочване на всички влогове, които той и съпругата му притежават. След това е имало подаване на следваща декларация, финална, при която не са отразени недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и затова има проверка“, каза Сотир Цацаров и допълни, че Рашков не е оказвал натиск във връзка с тази проверка. 

От МВР заявиха, че Рашков няма да коментира. 

Реформата в КПКОНПИ 

Цацаров обяви, че не одобрява варианта Антикорупционната комисия да се дели на две. 

Според него е по-добре тя отново да мине към ДАНС. В понеделник всички депутати ще получат експертен доклад от Сотир Цацаров за нов закон за борба с корупцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!