Тежък разговор с премиера, последван от лаконично съобщение на Правителствената пресслужба за депозирана оставка – горе-долу по този начин до момента от кабинета „Борисов 3“ са си тръгнали достатъчно министри, за да се сформира един напълно функционален „Министерски съвет на Бившите“. Днешната изненадваща заявка за кадрова рокада обаче е различна.

От правителството е поискал да си тръгне правосъдният министър Данаил Кирилов – и то точно сега, когато управляващите се мъчат да осмислят оставането си на власт с подготовката на нова Конституция. Тепърва ще видим дали „Обединени патриоти“ ще пуснат Кирилов да си ходи, а, и да го пуснат, ще мине време, преди да стане възможна оценката на наследството, което той оставя не само в Министерството на правосъдието, но и в държавническата традиция у нас.

Към момента едно е ясно – днешната оставка е пореден (със сигурност не заключителен) епизод от сложните отношения на един политик с голямата и разнообразна аудитория, която дават социалните мрежи. За година и половина в МП, Данаил Кирилов се превърна в безапелационен любимец на онлайн зевзеците.

За това със сигурност спомогна фактът, че министърът видимо следи какво се пише за него и се опитва да контрира твърденията, че не притежава нужната подготовка за поста, че е напълно зависим в действията си от моментното настроение на Бойко Борисов или че външно прилича на Барни Ръбъл.

Стигна се до положение премиерът да обяви, че е забранил на Кирилов да пише във „Фейсбук“ (след като той сравни лидера на „Да, България“ Христо Иванов с друг анимационен герой), а преди дни правосъдният министър се оплака, че цялата онлайн кампания по приравняването му с персонаж от „Семейство Флинстоун“ е дело на „една партия“.

След днешната оставка в социалните мрежи имаше както коментари, че ходът е от навременен до закъснял, така и констатации, че и в това си действие Данаил Кирилов не е имал право на инициатива. По-долу поместваме някои от най-интересните колажи и публикации.

1. Какво ще работи този човек?

Снимка: Facebook

Някои от потребителите са силно загрижени за кариерното бъдеще на Кирилов.

2. Сега поне ще може да пише във "Фейсбук"

Снимка: Facebook

Повечето коментари са, че сега поне премиерската забрана за използването на социалните мрежи ще падне.

3. Коалиционните партньори така казаха

Последното голямо публично събитие с участието на Кирилов беше съвещанието на прокурорите и следователите. Там имаше и политици от други партии, сред които - и ДПС.

4. Може пък сам да си е решил...

 

Снимка: Facebook
Поне така смята авторът на този колаж

5. Има поне още 3 варианта

Снимка: Facebook
Не!новина или не е новина?

6. КОЙ ще го смени

Снимка: Facebook

7. Бащата на новата Конституция изяжда децата си

Препратките към великите образци на изобразителното изкуство винаги са добре дошли.