Коментарът на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за скандала в парк "Росенец", предизвика бурна реакция и коментари в социалните мрежи. 

Той нарича клипа и с Христо Иванов и охранителите спектакъл, а участниците в него с имена на анимационни герои и завоеватели.

Текстът от фейсбук профила на правосъдния ни министър, започва така:

"Спонджбоб квадратните гащи отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка. Лодката му дала усещането на конкистадор, завоевател, утвърдител на собствеността... и всякакъв там борец".

Препратката е към съпредседателя на Демократична България - Христо Иванов.

"Това е въпрос на адекватност, стилистика, когато човек загуби ясни ориентири, една от най-честите причини това е психологическа криза, не искам да говоря за заболяване, криза", коментира Иванов.

В писмото пише още, че има разлика между плажна ивица и морски камъни, а акт за публична държавна собственост - няма.

Снимка: btvnovinite.bg
"Сценаристите признават, че много се били подготвяли за това завладяване, ама от правна страна - нюню, няма документи."

Смущаващо е, че министърът на правосъдието не знае каква е дефиницията за плаж, посочва в отговор Христо Иванов.

Текстът показва ниско ниво на изказ, смятат специалисти.

"Много е невероятно това, което се прочете. Не е работа на един министър да коментира по един такъв просташки начин случки от ежедневието, които са свързани с нарушаване на законите и евентуални нарушения на конституцията. Негова работа е да коментира дали има такива нарушения", отбелязва Любомир Аламанов - специалист по публична комуникация. 

А стилът - опит за уязвяване и унижаване. "Малко в стил детска градина, 4-та група, да накажем другарче, да му се присмеем. Тези хора не разбират, че с подобни публични изцепки, те рушат крехкото доверие, което има в момента в обществото. В една такава глобална криза, това е изумително пагубно", коментира още Любомир Аламанов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Инспектор Дюдю и той набира сила, една съпруга на стъклено кълбо визионерски идеи му събира. Конфуций пасти да яде!"

Дали с тези думи министърът визира президента Румен Радев, не става ясно. От прессекретариата му ни отговориха лаконично: "Този статус на министъра на правосъдието говори сам за себе си". 

Интервю с министъра ни беше отказано. От министерството на правосъдието замълчаха на запитанията ни дали наистина той е автор на текста.