3 август е обявен за Световен ден на динята. На пазарите в столицата има изобилие от тях. Някой от тях са отгледани в Гърция, а други са местни – от България.
Класическият начин за избор на диня е чрез почукване – по звука. Правилото гласи, че ако бие на кухо, значи динята е узряла.
„Има едни петна, които са леко жълти – това показва, че динята е стара. Тя вече е готова за ядене. Има обаче дини с едни по-тъмни петна, които показват, че тя е зелена. Има си тънкости“, обяснява един от продавачите на дини в столицата.
От засаждането до брането на една диня ѝ трябват 100-120 дни, за да узрее. Когато вече са на сергията, купувачите също си имат начини за избиране.
„Обикновено ги почуквам, а и гледам т.нар. дупе на динята да е малко“, твърди един от купувачите на пазара.
Дупето на динята е там, където в началото е бил цветът, а впоследствие се образува дръжката, на която израства плодът. Малкото дупе е знак за узряла диня. Това е правилото според познавачите.
„Първо трябва да има гланц, после – малко дупе, гледа се и дали дръжката е изсъхнала. Всичко това показва, е напълно узряла“, обяснява друг продавач на пазара.
Заради топлата пролет, тази година всичко узря по-рано, включително и дините.
Дори да я избирате просто на късмет, можете да бъдете сигурни, че която и да купите, ще е узряла.