Напоследък забелязваме по-голям наплив към амбулаторните кабинети за консултация на деца с COVID-19. Това каза за bTV д-р Благомир Здравков, директор на болницата за детски болести в София „Проф. Иван Митев”.

По думите му по-голямата част от пациентите при тази вълна са за амбулаторно лечение – изписва им се терапия и те се лекуват вкъщи.

Той допълни, че в болницата могат да дойдат самонасочили се пациенти.

„Могат да се обърнат и към центровете за Спешна медицинска помощ, ако считат, че състоянието действително е сериозно, заяви д-р Благомир Здравков, директор на болницата за детски болести в София „проф. Иван Митев”.

Ключовите болници с най-много разкрити педиатрични легла за лечение на COVID – това са болницата за детски болести „Проф. Иван Митев”, инфекциозна болница и колегите от „Токуда””, каза още д-р Здравков.

Когато има болно дете, без значение дали е с установен тест за COVID или не, е редно да се свържат със семейния лекар, с който да организират прегледа на детето, заяви за bTV Д-р Деница Даскалова, личен лекар и педиатър.

По думите й, когато едно дете е болно, то не може да бъде консултирано само по телефон.

„Редно е да се извърши един физикален преглед, който няма как да се случи, ако нещата не се извършат в лекарския кабинет или в амбулатория на болница”.

Клиниката при една коронавирусна инфекция не се различава много от клиниката пи другите респираторни заболявания, обясни д-р Даскалова.

„Децата стават отпаднали, покачват температура, имат главоболие, може да имат повръщане, доста характерен симптом”.

За да се разбере дали има пневмония, детето трябва да бъде прегледано, допълни тя.

„Това са насочващите симптоми, които трябва да обърнат внимание на родителя той да потърси лекарска помощ. Ако тези симптоми се задържат в рамките на 48 до 72 часа, е редно детето да бъде прегледано и вече специалист да как по-нататък трябва да се проведе лечението – дали амбулаторно или болнично”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!