„На фона на това, което се получи, и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, не мога да излъжа очакванията на тези хора и ще си подам документите. Ще участвам в това състезание".

Това заяви пред Националната телевизия директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров.

„Пирогов“ е институция. Всеки я плюе, но когато има нужда, подсъзнателно, първосигнално - първото нещо, което му идва е „Пирогов“, заяви шефът на болницата.

Уточни, че го нарича „състезание", защото е отворено за всички, които имат желание да се кандидатират.

„Така че какъв ще бъде резултатът - това е конкурс“, допълни Димитров.

Според настоящия шеф на „Пирогов“ болницата към този момент се е „успокоила“ и е продължила да се развива по правилния начин.

„Целта ни е и работата да се развива и да надграждаме това, което е. Това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки, с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу „Пирогов“ и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи, и с факти“, каза шефът на „Пирогов“.

На въпрос дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори:

„Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия. Ако бях политическо лице, бих заподозрял политически натиск“.

Категоричен беше, че е получил обаче политическа подкрепа.

„Беше блазнещо за моето собствено его, защото я получих без да съм я потърсил“, уточни той.

Получил я е от много политически формации. Според него, защото те са оценили в каква посока се развива „Пирогов“.

Димитров беше категоричен и за това, че е политически неутрален.

„Няма да ме видите в нито една листа. Няма да ме видите на нито един митинг. Няма да ме чуете да прокламирам "гласувайте за този или за онзи“, поясни той.

Допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално:

„Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран, или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме“.

Даде примери за това колко се чака в болниците по света:

„В Швейцария те посреща парамедик и се занимава с теб. Ти контакт с лекаря-специализант, не със специалист, имаш точно между 3 и 7 минути, в които той ти обяснява, че може да те обезболи или да те приемат за операция.“

„Постоянно говорим за реформа. Реформи се правят, когато се сменя цялостния строй, защото системата на здравеопазване е част от цялостната организация на нашето общество“, каза още той.

На въпрос защо е важна за политиците „Пирогов“ Димитров отговори, че не става въпрос за пари.

„В „Пирогов“ парите са толкова, колкото се плащат заплатите. Трябва да се дадат едни добри заплати и да се обезпечи дейността на болницата така, че да нямаме дефицит в услугата или в необходимостта за даване на добро здравеопазване“, допълни той.

Димитров каза, че проблемът с медицинските сестри е системен проблем.

"Това в момента е въпрос на държавна стратегия. Това не е по възможностите на един лекар да го реши".

Каза, че има едно "номадство на персонал, което не оправя системата, напротив. Това задълбочава проблемите".