Според Световната здравна организация и всички надеждни източници няма никакви доказателства, че бездимните цигари са по-безопасни от конвенционалните. Това съобщи по bTV радио във „Важното, казано на глас“ доц. д-р Михаил Околийски - експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

По думите му нови изследвания показват, че бездимните и електронни цигари може да водят до рискове за здравето, които досега не са изследвани.

„Те по същия начин могат да доведат до сърдечно-съдови и ракови заболявания. Изпаренията, които отделят бездимните цигари могат да навредят на хората, които стоят близо до пушача. Те не би трябвало да се употребяват в присъствието на деца и на други непушачи“.

Целта на СЗО е бездимните и електронни цигари да бъдат третирани наравно с конвенционалните. „Стъпка по стъпка всички страни – членки на ЕС, започват да забраняват употребата им на закрити обществени места. В България като, че ли има консенсус и единомислие в областта на политическите решения по този въпрос. Трябва да се забрани всякаква реклама на тютюневи изделия в България. Това включва билбордовете и надписите на различните марки в магазините", посочи експертът.

Според  доц. Околийски у нас няма достатъчно мотивирани здравни инспектори, които да следят дали в заведенията се пуши и по тази причина законът се нарушава. „Нашето предложение е в този контрол да се включи полицията и представителите на местната власт. Ние предлагаме при установяване на нарушение в заведение да бъде налагана глоба, а при повторно нарушение – заведението да бъде затваряно за период от 6 месеца до 1 година“, допълни той.