Колкото по-нисък преференциален праг бъде определен, толкова по-добре. Това каза в предаването „Важното, казано на глас “ по bTV радио говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод промените в Изборния кодекс. Но той подчерта, че това е неговото мнение в лично качество и не ангажира ЦИК.

Днес парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс. Въпреки това, управляващите се заканиха да инициират нови промени и да върнат старото положение. Преди прагът за валидност на преференциалното гласуване беше 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и 7% от тези на парламентарните и местни избори.

Говорителят на ЦИК обясни, че по-добре е машините за гласуване да не бъдат наемани, а да се купят. Най-вероятно ще купуваме, допълни Томов и посочи, че цената на една машина варира между 4 000 и 6 000 лева.

Цената обаче не е най-важният фактор, тя зависи от броя, но по-важното условие е сигурността на машинното гласуване, коментира говорителят на ЦИК. Той посочи за пример Финландия, където машинното гласуване се е провалило. Устройства с оптично сканиране са бъдещето на изборния процес, стана ясно от позицията на Томов, но българското законодателство на този етап не предвижда такова.

На изборите през май машинно гласуване ще се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции, а на местните избори през есента - в най-малко 6000 избирателни секции. Ако допуснем провал на машинното гласуване, това ще се отрази на изборите като цяло и на отношението на хората към машинното гласуване, каза още говорителят на ЦИК.

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще бъде отговорност на новия състав на ЦИК, смята говорителят на комисията. Томов обаче застъпи тезата, че не бива да се бърза с въвеждането му, преди да е ясно, че е сигурно.

Според говорителят на комисията изборът на нов състав няма да окаже сътресения върху изборния процес. Томов се обяви и против идеята да се обявяват социологическите проучвания в деня на изборите. Такава идея дойде от редиците на ГЕРБ, но после и управляващите се отказаха от нея.  

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!