Парламентът прие правилата, според които ще се промени съставът на Централната избирателна комисия. Решението беше гласувано в отсъствието на депутатите от БСП, които настояваха тъкмо за обновяване на състава на ЦИК.

От левицата обаче продължават бойкота на парламента заради несъгласие с промените в Изборния кодекс. За втори пореден ден Народното събрание работи без депутатите от левицата.

В тяхно отсъствие, присъстващите в зала решиха, че партиите и неправителствените организации ще разполагат с две седмици, за да представят номинациите си за членове на новата Централна избирателна комисия. Очаква се около 18 март парламентът да гласува новия състав.

Отсъствието на хората от БСП провокира идеи за промени в правилника на Народното събрание, така че депутатите, които не ходят на работа да не получават пари.

„Спекулативно е твърдението на колегите, че отсъствайки – те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки те получават 1/3 от основното си възнаграждение. Очакваме да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група”, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От Обединените патриоти  пресметнаха, че дори когато отсъстват цял месец и нямат уважителни причини, депутатите пак взимат над средната заплата за страната.

„Сега, грубо ще го пресметна, но това са около 1000 лв. Кой в България не ходи на работа и взима 1000 лв.?”, заяви Волен Сидеров от Обединени патриоти.

От ДПС коментираха, че депутатите имат задължения да работят не само в парламента. Но са готови да обсъждат предложенията за промени при възнагражденията.

„Към момента правилника е такъв длъжни сме да го спазваме, но ми се ще да водим и дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред който не е актуален а другата част въобще не работи”, посочи Халил Летифов от ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна с писмо до председателя на парламента Цвета Караянчеа.

„Народните представители няма да ползват командировъчни, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки. Парламентарната група няма да получава и възнаграждения за периода си на отсъствие от парламента”, написа Нинова.

Снимка: btvnovinite.bg

От левицата обаче настояват, когато се обсъждат промените в Правилника за заплащането да се включи и предложението им за намаляване и замразяване на заплатите на народните представители.