Машинното гласуване днес не беше обсъждано в правната комисия на парламента. То обаче продължава да предизвиква полярни мнения сред политическите партии и анализаторите.

Според последните промени в изборния закон, хартиените бюлетини ще бъдат заменени с технически устройства след местните избори тази есен.

Малцина знаят, че машинното гласуване е въведено за първи път още в края на 19-и век. Това механично устройство е изобретено в Съединените щати. Негови подобрения се използват до края на 2009 г.

Всъщност машинното гласуване е широко разпространено в Съединените щати и Канада. Технически устройства се използват за избори също във Венецуела, Бразилия, Индия.

Картината в Европа

В Белгия гласоподавателите си служат с машини от 2012г.. През 2014 г. обаче срив в софтуера остави много гласове непреброени за дълго време.

В Германия – машини за избори не се ползват от 2009 г., след като Върховният съд ги обяви за неприемливи.

Холандия и Ирландия бяха сред страните, въвели машинно гласуване, но впоследствие се отказаха от него заради страхове от хакерски атаки.

Сред основните предимства на машинното гласуване е броенето на гласовете. Това води до бързина, точност и коректност, обяснява социологът Васил Тончев.

„Могат да се избегнат много съзнателни и несъзнателни грешки, които се правят. И другото е сигурността. Ако се направи така, както трябва да се направи, това би могло да доведе до много по-голямо доверие и точност на целия избирателен процес”.

Тончев дава пример със Съединените щати, където са приложени различни модели на машинно гласуване. 

„Няма да измисляме колелото или топлата вода. Можем да вземем готови модели, при това добре разработени”, допълни Васил Тончев.

У нас липсва политическа воля за въвеждане на машинно и електронно гласуване, смята Тончев.

Според експерти машинното гласуване крие и рискове – например липсата на сериозни гаранции за тайната на вота.

„Вторият проблем, в реално време къде ще се отчитат тези резултати? Ще има ЦИК, някакво помещение, където ще се събират тези резултати. Кой ще има достъп до тези резултати”, каза Георги Киряков и даде конкретен пример:

„Ето, аз съм представител на партия "Х" и виждам, че резултатът за моята партия върви в определена посока, която не ми харесва. Обаждам се на председателя на щаба и му казвам - давайте, изкарвайте хората. Веднага, в реално време става това”, обясни Георги Киряков.

Киряков е убеден, че машинното гласуване няма да сложи край на проблемите с "мъртвите души" и с купения вот. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!