Огромният риск за „Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Това заявява мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в пространно интервю за сайта „Гласове”.

Припомняме, руската банка има участие както в неговия трезор, така и в собствеността на телекома, който предвожданите от Пиер Луврие неизвестни инвеститори изненадващо купи за 1 евро заедно с няколко други дружества. НАП обаче наложи запор на дяловете на компаниите.

„Първо, ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост”, обяснява Василев.

Освен с LIC33, той е преговарял за продажбата на пакета компании и с американски инвеститори, но имало две условия – да покрият задълженията към КТБ и да решат въпроса с ВТБ. По думите на Василев, сделка с LIC33 ще има само ако те се разплатят с трезора.

„Моето разочарование от тях (ВТБ-б.р.) е пълно и то най-вече е свързано с абсолютно пасивната им позиция по отношение на банката. Аз очаквах от тях да се намесят. След като не се намесиха при атаката срещу банката, поне да се намесят при преструктурирането на банката, защото, в крайна сметка, и те загубиха пари. Очевидно обаче техните представители в България определено са заели друга позиция, в резултат на което сега виждате, че случаят с банката не остана изолиран. Сега вече проличават техните истински апетити по отношение на “Виваком”, коментира още банкерът.

 

Според него ВТБ получават „от неразумните хора в България, включително от нищо неразбиращото правителство” свръхпечалба на гърба на държавата.

Той напада пряко бившият министър на финансите Милен Велчев, който стана главен изпълнителен директор на ВТБ Капитал България: „Сделката за външния дълг е „перфектна“,  от гледна точка на частния интерес, но не и от държавния, защото Велчев направи две престъпления спрямо държавата”, като те са че е имало теч на инсайдърска информация и че лихвата е била фиксирана при ясни тенденции да пада в дългосрочен план.

Защо започна всичко?

Цветан Василев обяснява случилото се с КТБ с неудовлетворени претенции на Делян Пеевски от април м.г.: „Поиска ми безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества, за които говорихме преди малко” (купените от LIC33-б.р.).

„Този неистов вой сега ги издава. Давате ли си сметка на какъв натиск е подложен сега Гриша Ганчев с “Петрол”, само защото не успяха да го добият? Освен това нека не забравяме, че през май месец миналата година аз подадох сигнал в прокуратурата срещу Делян Пеевски. Сигналът беше за изнудване. Прокуратурата го отхвърли като е разпитала, забележете, кои свидетели: основният свидетел срещу мен Бисер Лазов и основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката - Александър Ангелов. Те са отказали да говорят, въпреки че на едно друго място Бисер Лазов е дал показания, че е присъствал на разговор, в който Александър Ангелов ме е изнудвал от името на Делян Пеевски”, посочва банкерът.

По думите му, депутатът от ДПС е „само средство, координатор в по-голям сценарий”, като е част от един от два клана, които се борят за наследството на КТБ.

Срещи по тъмно

Банкерът казва в интервюто, че се е срещал с гуверньора на БНБ Иван Искров, както и с лидерите на трите водещи политически сили към момента, за да ги предупреди от последиците от атака срещу КТБ.

За една от срещите, от 6 юни 2014 г. с Бойко Борисов, Василев посочва, че „не искам да ви казвам по какъв “криминален” начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно”.

Той допълва, че на този етап няма да каже за какво си е говорил със сегашния премиер.

По-нататък в интервюто става ясно, че показанията на Цветан Василев са в сейфове при трима нотариуси от различни държави и ще бъдат отворени ако бъде убит. На въпрос какво съдържат те, отговорът е: „Много нелицеприятни неща за целия политически елит”.

„След като толкова много цялото правителство се бори да връща парите, какво прави с вестниците на Тошо Тошев, т. нар вестник на Тошо Тошев и на Даниел Руц (Преса-б.р.)? Какво прави с т. нар. вестници на Венелина Гочева (24 часа-б.р.) и на Петьо Блъсков (Труд-б.р.)? Какво прави с т. нар. вестник на Славка Бозукова и на Тодор Батков (Стандарт-б.р.)? Да ги изреждам ли? (...) Всички дължат пари. Защо не работи държавата по връщането на тези пари? Защото обслужват тези, които са на власт”, коментира Цветан Василев..

Смъртоносен удар

Според него 4-милиардната „дупка” в КТБ е измислица с цел да бъдат отрязани инвеститорите и да има формално основание за отнемане на лиценза на банката.

„Нашите вложители не искаха да повярват, че банката с най-много индустрия може да бъде съборена, и то по такъв брутален и криминален начин от самата държава. За да ви докажа, че всичко е било подготвено и определени хора са били предупредени какво се очаква, ще ви кажа един малък факт.”, обяснява Василев и дава пример с Венелина Гочева, „още хора, които днес се крият, че са собственици на вестниците 24 часа и Труд”, както и издателя на агенция ПИК Недялко Недялков.

„Изкуствено беше създадена паника, а служители на определени фирми са били строявани да създават паника пред клонове на банката с искане да си изтеглят между петдесет и сто лева! По-голямата част от тях са били служители на известен холдинг в София”, допълва Василев и не отрича, че това е бил „Булгартабак”.

Василев е предложил активите, които сега отиват в LIC33, да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката, но правителството и БНБ отхвърлили този вариант.

„Онези, които ме атакуваха и които ме унижиха, ми идваха с нестандартни предложения от рода на това да ме върнат с линейка в България, да ме настанят в МВР болница, да изчакаме шума да отмине, а след като им целуна ръцете, да ме “спасят”. Щели само условно да ме осъдят…”, разказва Василев.

Що е то „олигарх” и има ли почва у нас?

Цветан Василев задочно отговаря на Кирил Домусчиев, който го нарече „олигарх”: „нека се занимава със своите алхимии и да не играе ролята на голям предприемач, защото той много добре знае колко пъти съм го спасявал и колко пъти „съм бил най-добрият“. Нека да се сети. Но изглежда му е много къса паметта”.

По думите му понятието е изкуствено внесено у нас, „, за да обслужи определени интереси, и това е най-вече групата около г-н Прокопиев, който хич, ама хич не е олигарх, няма никакви класически черти на олигарха, само че всичките му пари са в резултат от сделки с държавата”.

Според Цветан Василев, обаче, в България единствените класически олигарси са политиците.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”