Цвета Караянчева от ГЕРБ остава председател на Народното събрание. Оставката ѝ поискаха депутатите от ДПС и БСП, които събраха 96 подписа за отстраняването ѝ.

„За“ предложението на опозицията гласуваха – 97 депутати, а „против“ – 126. Въздържали се нямаше. Близо четири часа продължиха дебатите преди гласуването на предложението за предсрочното прекратяване мандата на Караянчева.

Караянчева беше защитена и от депутатите от ГЕРБ и партньорите им в управлението – Обединените патриоти. „Не се усетихте как влизате в един капан и вие, и БСП. Превърнахте госпожа Караянчева в мъченик. Няма нищо по-страшно от това“, заяви от парламентарната трибуна Славчо Атанасов, депутат от Обединените патриоти.

„Уважаема г-жо кърджалийска мъченице..., Конституцията и законите трябва да се спазват всеки ден и в събота, и в Лом“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

Мотивите за искането Караянчева да освободи поста си предсрочно бяха много, но обединени в тезата за уронване престижа на парламента. Припомнен беше и предполагаемият запис, в който глас, наподобяващ този на премиера нарича по определен начин Караянчева.

„Още по-неприемливо е поведението на Караянчева в момента, в който получи грозна, цинична и неприемлива оценка от своя лидер. Говоря за онзи разговор и репликата за една кърджалийска жена. В тази връзка да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жена“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Цвета Караянчева е олицетворение на ГЕРБ и го доказа. Острото говорене и острия тон ще останат като характеристики на ГЕРБ - омраза и агресия, разделение и противопоставяне са на власт - и управляват през последните години“, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Преди гласуването думата взе и председателят на парламента, за да се защити. „Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след шест месеца“, заяви Цвета Караянчева. 

Мистериозен сюжет с изчезнала папка с изказването на Спас Гърневски от ГЕРБ предизвика подозрения между управляващи и опозиция. „Някои партизански навици в ляво не са забравени, в тази зала се краде…“, каза депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

Папката се намери, а речта беше произнесена: „Може да е една папка, ама трябва да се открадне нещо. Цяла държава откраднаха, минаха на канцеларски материали“, посочи Гърневски.

В речта си Караянчева отговори на нападките на опозицията, включително и за предполагаемия запис: „Отново признавам от тази трибуна, че много тежко приех злорадството, прикритото след онази пубилкация. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите. Както и след катастрофата, след която пострадах.  Моята чест не е функция на вашата оценка, моята чест не може да бъде отнета, най-малко от вас.“

В крайна сметка, Караянчева отново се качи на председателското място.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!