Депутатите започнаха работа днес с дебати по предложението за отстраняване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Оставката на Караянчева поискаха БСП и ДПС и успяха да съберат общо 96 подписа.

По време на дебатите БСП обвини председателя на парламента, че не познава Конституцията и правилника за работа на парламента.

„Още по-неприемливо е поведението на Караянчева в момента, в който получи грозна цинична и неприемлива оценка от своя лидер. Говоря за онзи разговор и репликата за… една кърджалийска жена. В тази връзка да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жена“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Последваха и аргументите на ДПС, които изложи председателят на партията Мустафа Карадайъ: „Цвета Караянчева е олицетворение на ГЕРБ и го доказа. Острото говорене и острият тон ще останат като характеристики на ГЕРБ. Омраза и агресия, разделение и противопоставяне са на власт и управляват през последните години.“

Караянчева беше защитена и от депутатите от ГЕРБ и партньорите им в управлението – Обединените патриоти.

„Не се усетихте как влизате в един капан и вие, и БСП. Превърнахте госпожа Караянчева в мъченик на моменти я няма. Нищо по страшно от това“, заяви от парламентарната трибуна Славчо Атанасов, депутат от Обединените патриоти.

„Уважаема г-жо кърджалийска мъченице..., Конституцията и законите трябва да се спазват всеки ден и в събота, и в Лом“, каза Хамид Хамид от ДПС.

„Г-жо  Караянчева не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Няма да стане, Цвета остава председател на парламента до март догодина“, категоричен беше Красимир Ципов от ГЕРБ.

За да стане факт оставката на председател на парламента, гласа си трябва да дадат повече от половината депутати в залата.