Искане за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева внася Движението за права и свободи с подкрепата на БСП. По време на консултациите, обаче, даже управляващите от ГЕРБ са изразили съгласие с мотивите, стана ясно от изявление на председателя на движението Мустафа Карадайъ в НС.

Очаква се утре да бъде гледано предложението на опозицията, като то може да бъде прието с обикновено мнозинство.

ДПС искат оставката на Караянчева заради „нарушения на Конституцията и на законите на страната и конкретни факти на неизпълнение на задълженията“, както и заради „многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията председател на Народното събрание“. Мустафа Карадайъ обясни, че има конкретни сигнали за съвместимост и несъвместимост на членове на различни органи, които повече от година не са внасяни в пленарна зала за разглеждане, като допълни, че такъв сигнал има за член на ЦИК.

„Преди около месец обявихме, че започваме консултации с другите ПГ за обсъждане на мотиви за оставката на председателя на НС. В този период, още същата седмица, проведохме срещи и консултации – първо с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви“, обяви той.

БСП, които по-рано днес също поискаха оставката на Караянчева, имали някои сходни мотиви с тези на ДПС, но имало и различия, посочи Карадайъ. Въпреки това, двете политически сили са събрали заедно нужните 96 подписа. По думите на лидера на движението, не са търсени други подписи и няма такива от ГЕРБ.

Един от мотивите на БСП е, че Караянчева системно не е допускала искания за викане на премиера Бойко Борисов в парламента. "Обществото настръхна при обидното, арогантно и високомерно изявление за магистралите "Като не ти харесва, ходи пеша, бе!". 

ГЕРБ категорично застанаха зад Караянчева и разкритикуваха БСП. "Какъв авторите да има Народното събрание, след като три месеца бяхте в нелегалност, след като сутрин се криете по ъглите, за да не се регистрирате и да си прочетете някоя декларация, за да си получите надницата", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Попитан за мнение, Карадайъ отговори по следния начин: „С изложените факти от БСП ние сме съгласни и няма как да възразим на тези факти. Тук въпросът е по-дълбок и утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е – дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева, те ще го покажат със своето действие“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!