Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това – моята чест не е функция на вашата оценка, не може да ми бъде отнета, най-малко от вас. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от трибуната в парламента, цитирана от БТА. Днес депутатите от БСП и ДПС поискаха оставката ѝ, но тя запази поста си след гласуване в пленарната зала. 

Изказването беше последвано от викове „Оставка“ от левицата. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ коментира, че това не е достойно.

Караянчева коментира обвиненията в мотивите на вносителите. „Фактът, че в тях присъства мое изказване отпреди три години, показва безпомощността на мотивите“, посочи председателят на НС. Със статистика тя отговори на обвиненията на БСП и ДПС за възпрепятстване на нормалната парламентарна дейност и провеждането на контрола.

Снимка: БГНЕС

„БСП нито веднъж досега, с малки изключения, не са поставяли въпрос за законопроекти, по които няма движение. От 19 април 2017 г. до днес - 15 октомври 2020 г., има 37 възможни среди, вие сте упражнили правото си да вкарате ваша точка без гласуване в пленарната зала 15 пъти“, допълни тя.

Снимка: БГНЕС

За критиките, че крие премиера Борисов от парламентарен контрол, Караянчева изброи, че общо към него са зададени 38 въпроса, на 23 е отговорено, от които на 13 е отговорил самият той, а на 10 – съответните ресорни министри, към които депутатите са ги пренасочили. Три въпроса са оспорени, 15 са останали нереализирани по волята на самите депутати.

Според Караянчева някои въпроси се адресират до Бойко Борисов, за да се каже, че тя го крие. За записите, за които се твърди, че премиерът я нарича с обидни епитети и че те сриват рейтинга на парламента, тя отговори: „Маските паднаха и предполагаемите записи бяха използвани като оръжие дори от парламентарната трибуна“.

„Нинова ми иска оставката, защото не съм си подала оставката, каква е моята вина. Имаше моменти, когато ми се искаше да изчезна, да скоча от някоя канара в Родопите“, каза Караянчева и добави, че много тежко е приела коментара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!