На 20-ия ден от частичното затваряне - властите решиха да удължат повечето мерки с още 45 дни.

Снимка: bTV

Забранени за посещение до 31 януари остават всички заведения, фитнеси и магазини в молове. На училище и детска градина, веднага след Новата година, ще се върнат само най-малките деца.

Снимка: bTV
Официалната заповед за новите мерки, които ще влязат в сила от 21-ви декември, още се очаква. От 22 ще отворят ресторантите на хотелите, но при разрешена заетост до 50 процента, ще работят и с вечерен час до 22 часа. 

След новогодишните празници отварят яслите и детските градини. В клас ще се върнат учениците от 1. до 4. клас.

Все още не е изяснено дали ще отворят музеите, кината и галериите. Ако това се случи - те ще работят при 30% заетост.

От началото на мерките у нас здравните власти отчитат незадоволително подобрение на епидемичната ситуация. Затова щабът иска удължаване на срока на мерките. В момента страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европейския съюз. По смъртност сме първи на Балканите и втори в Европа.

„Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е не. Като министър не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам да бъдат здрави“, каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

„Започваме да виждаме как това се отразява на хоспитализациите. Но все още не на тежките случаи и не на смъртността“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Снимка: bTV

Проблем остава натискът върху здравната система - в Шумен, например, са заети 76% от леглата за неусложнени пациенти, а в Бургас - 70 на сто. 

Очакванията са до края на годината да има подобрение в тези показатели.

Снимка: bTV

Председателят на Националния оперативен щаб припомни - на крачка сме от старта на ваксинирането.

„Ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели, за да достигнат хората живи и здрави до ваксината. Те са почти на пазара. Задават се към България. Да спрем тази агония. В икономиката, в училището, в здравните заведения, в психиката“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Все пак - има разхлабване в някои от мерките. Освен че отварят яслите и детските градини, ресторантите на хотелите ще отворят след 21 декември. Но при условия.

„Ще работят при график, който да гарантира поне 2 или 3 смени във всеки един от часовете за хранене, който да гарантира отстояние между хората и 50 процента заетост“, каза здравният министър.

Ангелов подчерта - ако секторите, които в момента нямат ограничения, не спазват противоепидемичните мерки, ще има строги санкции.

Разликата в заболеваемостта по области у нас остава голяма. Най-висока е в Бургас - 778 заразени на 100 хиляди души. В София е по средата. Най-ниска е в Кърджали - 144 на 100 000.