За последното денонощие излекуваните от коронавирус са 2575 души. Така общият брой е 90 510 от началото на епидемията. За последната седмица излекуваните пациенти са 18 907. 

„Категорично не сме доволни от тези данни“, каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%. Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76%, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%.

На национална база 44% от леглата за пациенти с коронавирус са заети. Прави впечатление заетост на леглата над 50 в следните области: Велико Търново – 69%, Добрич – 64%, Смолян – 78% и София-град – 68%.

Кои мерки продължават да действат и кои - не?

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени.

Детските градини, яслите и учениците от първи до четвърти клас ще отворят след ваканцията – на 4 януари.

Забраните за моловете продължават, с изключение на институциите, които работят в тях – банки, аптеки, магазини на телекомуникационните компании. Продължава забраната и за провеждането на конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари.

От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях, уточни Ангелов.

Днес след обяд Костадин Ангелов ще обсъди с министъра на културата мерките в сектора. Боил Банов е изразил резерви по отношение на кината и тепърва ще се вземат окончателни решения.

Ресторантите към хотелите отварят 

От 00:00 ч. на 22 декември всички ресторанти, които са в хотелите, ще работят при определена организация.

Трябва да бъде изработен график за закуска, обяд и вечеря, който да гарантира поне две или три смени във всеки един от часовете за хранене. Нужно е да се гарантира и отстояние между хората, както и не по-малко от 50% заетост на месата там. Те ще работят с вечерен час не по-късно от 22 ч.

„Това са мерките, които предлагаме и считаме, че те ще продължат да дават ефекта, който търсим“, добави здравният министър.

Децата, образованието и спортът

„Следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги можем да коригираме позицията си. Проблемът, който трябва да ни притеснява са не затворените заведения, а затварянето на детските градини и училищата, както и спортистите. Образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които дават здрава и умна нация“, каза Костадин Ангелов.

„Най-големият проблем за един спортист на практика са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия за българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно, така че това е нещото, което ни притеснява. В тази посока сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Наясно сме обаче, че за да печелят децата олимпиади и за да побеждават българските спортисти, те трябва да са здрави“, допълни той.

„Ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки. Моля ви, пращайте сигнали“, призова Костадин Ангелов.