Всеки втори българин е обеднял в COVID кризата. Това сочат данните на „Евробарометър“ за периода март 2020 – април 2021 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Според проучването 48% от българите се чувстват несигурни. Толкова е и делът на сънародниците ни, които смятат, че последната година е повлияла негативно от финансова гледна точка.

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 45 на сто от анкетираните европейци също се чувстват несигурни. В сравнение с българите обаче, едва 31% от тях заявяват, че са загубили средства заради пандемията.

Пенсионерката Ани определя изминалата COVID година като тежка и неясна. Собственик е на малък магазин до Женския пазар в столицата. Последните месеци казва, че разчита на заеми. „Два пъти съм взимала по 500 лв., колкото да превъртим месеца. Ние сме малко магазинче, което едвам се издържа, едвам изкарва пари за насъщния“, споделя жената.     

Снимка: btvnovinite.bg

   
За младата майка Любомира пък последната година е успешна, тъй като заради мерките успява да прекара повече време с детето си. Въпреки това има притеснения, че в бъдеще COVID кризата ще се отрази негативно:

„Аз работя здравно застраховане. Предполагам, че ще се влошат нещата и това ще ми се отрази в заплатата“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според икономиста Адриан Николов пандемията е донесла несигурност най-вече на по-младите българи, които работят в развлекателния сектор: „Повечето са млади с по-ниско ниво на образование, по-слаби умения. Там имаме и доста сериозни проблеми с интеграцията на пазара на труда, тъй като е доста по-трудно да се реализират в други сектори“.  

Прогнозата на експерта – краят на 2023 г. или началото на 2024 г. икономически ще се намираме там, където сме били през 2019 г.