Служебният кабинет представи нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса. Те ще бъдат нотифицирани пред Европейската комисия за периода септември-декември 2021 г.

Съществуващата мярка „60/40“ ще бъде продължена за още два месеца.

Заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира, че се наблюдава плавен преход към възстановяване на икономиката у нас.

По думите му тези данни се потвърждават от нивото на безработицата в страната, което към 2 юни е 5,65% или намаляване с над 30% на безработните лица у нас в сравнение с миналата година.

Какво ново ще бъде предложено на бизнеса?

Министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че основната цел е била да се вкарат нови оборотни средства в малкия и среден бизнес на страната. Без да се актуализира държавният бюджет, средствата ще бъдат достъпни през различни финансови инструменти.

„Искам да благодаря на Асоциацията на банките, защото имаме огромен капитал в българските банки, но част от него трудно може да влезе в засегнатите сектори. Например, туризъм. С разрешението на ЕК, ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от над 2 млрд. лв., където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции“, каза министър Петков.

По думите му тези средства ще влязат в икономиката максимално бързо, защото въпросните кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

„В рамките на 10 дни ще можете да отидете до вашата банка и да кажете, че искате да кандидатствате за кредит, като част от Програмата за възстановяване. Без да правите ипотеки, само ако сте истински бизнес и имате документи за това от последните три години – ще може да вземете до 70% от вашите приходи през 2019 или 2020 г., което е по-голямо от двете, за 7-годишен период“, уточни икономическият министър.

От кредитния инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Държавната хазна

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че работи върху актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри – да не се вдига дефицитът, но да се преструктурират разходните пера, така че да се осигури финансиране за допълнителни стимули за бизнеса.

„Ако фирмите работят, ще се възстановят пари в бюджета за всички нас и ще може тези мерки за подкрепа, както и другите социални мерки, които вървят, да бъдат финансово осигурени, без да натоварваме с допълнителни дългове нашите деца“, допълни финансовият министър.