COVID казус със служебния министър на транспорта. Бил ли е Георги Тодоров с COVID-19 и под карантина по време на церемонията по предаването на властта?

Медийни публикации, в които се твърди, че служебният министър на транспорта е бил с COVID-19 на церемонията по предаването на властта вчера, предизвикаха коментара на служебния премиер на заседанието днес.

„Въпросният министър, който имало медийния публикация, че е положителен за COVID, не е така. Станала е грешка. Въпросният човек е  направил три или четири проби, включително е имал извинително писмо от първата лаборатория, с която се извинява за грешката“, съобщи служебният премиер Стефан Янев. 

На 8 май министър Георги Тодоров е дал положителен резултат след бърз тест в лаборатория „Геника“. На 9 май обаче в друга лаборатория – „Рамус“, си прави PCR, който е отрицателен. На 12 май, в деня на церемонията по предаване на властта, той уведомява първата лаборатория за разминаването. Оттам отново подлагат на тестове пробата му, която се е съхранявала, и установяват, че положителният тест в крайна сметка е дефектен.

„Така че, категорично министърът е отрицателен и не се касае за лабораторна грешка , а дефект в производството на реактивите на теста", обясни Елена Тодорова от лаборатория "Геника".

От лабораторията уведомяват РЗИ за случая, за да премахне карантината на служебния министър. "Веднага в същия ден подадохме информация към РЗИ с официален имейл, информирахме ги за отрицателния резултат, това доведе до декарантиниране“.

На въпрос в колко часа и на кой ден са уведомили РЗИ, тя отговори, че това се е случило на 12 май в 14:15 часа.

Официалното предаване на щафетата във властта започна в 10 ч. на 12 май. Министър Тодоров обясни за bTV, че не е бил уведомен от РЗИ, че е бил под карантина, а от инспекцията отказаха коментар с аргумента, че нямат право да изнасят лични данни.

Междувременно, математикът, който помага на Националния оперативен щаб, изчисли, че 70% щит срещу коронавируса у нас ще постигнем след 63 дни, ако темповете на ваксинация се запазят.

„Но веднага трябва да се каже следното, има хора, които влизат в този щит, има хора, които излизат, преболедували са и антителата изчезват, има опасност да се плеснем да се прегърнем и да спрем, а той щитът ще намалее", коментира проф. Николай Витанов.

Поставените дози у нас вече надминаха един милион, а хората със завършена ваксинация, т.е. с поставени две дози - са малко над 360 000.