Третата вълна на епидемията е овладяна и си заминава. Обнадеждаващото твърдение е на математика, който помага на Щаба - професор Николай Витанов. Неговите сметки показват, че репродуктивното число  днес е рекордно ниско – 0,59
Това означава, че 10  души с COVID-19 заразяват под 6.

Проф. Николай Витанов прогнозира 70% щит срещу COVID-19 след 63 дни, ако поддържаме същото темпо като до момента.

В дълга публикация във „Фейсбук“ Витанов очерта „наследството на НОЩ“, което остава за служебното правителство.

„Щитът нараства. Ядрото на щита днес е 20,6%, повишение спрямо вчера – 0,5%. Обхватът на щита днес е 38,3%, повишение спрямо вчера – 0,5%. При това темпо – достигане на 70% - 634 дни. При това темпо“, пише Витанов.

Под „щит“ се има предвид преболедували COVID-19 и ваксинирани срещу вируса.

„Не може да има оправдания за забавяне – ваксини вече с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира“, пише още Витанов.

Витанов казва още, че третата вълна на коронавируса е овладяна и приключва. Репродуктивното число днес има рекордно ниска стойност – 0,595, като се очаква също падане на броя на активните случаи под 35 000.

Витанов за пореден път отрече коментарите и мнението, че COVID-19 има сезонен характер. „Познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където „грипчето“ покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали“, казва той по отношение на Индия.

Математикът отчита и продължаващия спад на починалите.

„Трендът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен“, посочва Витанов, но допълва, че индийският щам е „на нашите граници“.

„Трябва много да се внимава. Индийският щам не е допуснат в България. Засега“, казва той.

Витанов коментира и влиянието на Националния оперативен щаб върху личния му живот. „Очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист (…) Бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван“, казва Витанов.

Според математика нападките към членовете на НОЩ продължават, но те се справили със задачата.