Около 35% от българите са защитени от COVID-19, показват анализите на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

И днес "зелените коридори" за ваксинация работиха.

Бяха ваксинирани последните желаещи за днес в болница „Света Анна“.

Снимка: bTV

А чрез математическият си модел професор Николай Витанов следи както общият щит срещу COVID, така и ядрото на щита, както сам той го определя.

Това означава, че защитените в момента, които са 34,9 на сто включват регистрираните преболедували, нерегистрираните прекарали вируса и ваксинираните.

Ядрото включва само регистрираните преболедували и получилите ваксини - те са общо 17,5%.

А ето и какво са очакванията - щитът или всички защитени в края на май да достигне 45%.

Снимка: bTV

И днес хората продължават да се редят за ваксина. Чакането, оказва се, е значително по-кратко, отколкото предишните дни. Предпочитанията обаче си остават - хората искат РНК ваксина.

Как ще се развива вирусът у нас през следващите седмици и месеци ще зависи от това дали ще се появят нови щамове, или не. Ще зависи и от това как ще ни се отрази великденското празнуване.

Ако не сме внимавали по празниците, броят на заразените ще тръгне нагоре, прогнозира проф. Витанов

„Ще започне да се вижда още в края на празниците - т.е. от 10 нататък, но ще се прояви в пълна степен някъде там 14-15“, обясни проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб.

А що се отнася до новия индийски щам - ще е нужно време. Да се натрупат данни, за да може да се изградят и математически модели, ако вариантът стигне до България.

„При нас има смекчаващи вината обстоятелства. Първо плътността на населението не е толкова голяма, второ хигиенните навици са други и трето щитът вече е 35%. Т. е. дори да се появи нов щам, не се очаква такова рязко повишаване на случаите, каквото беше ноември месец“, обясни още Витанов.