Регистрираните случаи на COVID-19 у нас са 1363. Като през днешния ден са доказнаи 15-ет нови случая. 301 са настанени в болница, като 39 са в интензивни отделения.

Най-голям брой от всички регистрирани у нас се намират в София, а на второ място - в Плевен. Именно в Плевен е едно от последните огнища - шивашката фирма "Мизия".

На 7 април Валя Петрова започва работа като шивачка в предприятието. Две седмици по-късно й се обаждат, че заради COVID-19 в предприятието трябва да й направят тест.

"В началото, като ми казаха "Положителна проба", си казах "А! Аз отидох да работя, а то". Не се страхувам, изобщо, защото в момента нямам никакви симптоми, нищо – нито температура, нито кашлица, нищо, просто съм нормален човек", разказва Валя.

Снимка: btvnovinite.bg

В жилището, в което е жената, живеят още четирима - съпругът, синът, бабата и дядото. Спазват изолация, доколкото е възможно, хранят се от различни прибори, дезинфекцират помещенията.

"Баба ми и дядо ми са изолирани в спалнята, майка ми и баща ми в хола, като стаята е разделена на две, тъй като нямаме достатъчно  стаи да ги изолираме отделно. И аз съм в другата спалня", обяснява Пламен Петров, синът на Валя.

Пламен ни помага в интервюто с майка му, тъй като тя е с увреден слух. Затова и са в близост за няколко минути докато тя разказва. Момчето споделя за изпитанието и в собствени видеоклипове в „Ютуб“, с които иска да успокои хората, че болестта по-често минава леко.

Снимка: btvnovinite.bg

"Искам да вдъхна позитивна енергия на всички хора. Дори живеейки с човек, който е с коронавирус, не е толкова страшно, не трябва да се държим все едно тя е прокажена, да я пипаме с пръчка и да я обвиняваме, че е заразена, можеш да го хванеш навсякъде", казва Пламен.

Снимка: btvnovinite.bg

Тестовете за COVID-19 на останалите членове на домакинството са отрицателни. Всички се надяват Валя да оздравее бързо и семейството да има хубаво лято.

В статистиката, за съжаление, има и два нови случая на починали, при които е открит коронавируса – 77-годишна жена и 72-годишен мъж са загубили битката за живот в областната болница във Видин.

От полунощ столичната РЗИ отменя противоепидемиологичните мерки, които на 15 април бяха въведени за кварталите "Факултета" и "Филиповци".

  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас