Икономическата криза в резултат на COVID-19 тепърва ще влияе на световната икономика и бизнес, но дори в началото, у нас вече има производства, които трудно биха се възстановили от удара.

Цех за изпускателни системи за автомобили, специализирани машини и детайли за тях беше принуден временно да прекрати дейност и да пусне работниците си в неплатен отпуск заради ситуацията с COVID-19.

От 16 март Момчил Атанасов е в неплатен отпуск заедно с 30 свои колеги. Цехът, в който работи продава машини както в Европа, така и у нас. „Разчитаме на това, което ни е останало от предишните месеци и нямам представа как ще се справяме за в бъдеще“, казва Момчил.

Той разполага с минимални спестени средства, които вече са на привършване. Има и заем от банка, който скоро не е плащал.

Момчил работи в малък екип. Казва, че колегите му знаят какво е положението навсякъде и се надяват да не загубят работата си. За него надеждата е на 13 май да приключи извънредното положение и работата да тръгне.

„Едно производство трудно набира скорост обратно, след като веднъж е спряло. Надяваме се в рамките на месец, месец и половина да успеем да влезем в ритъма на производството, дали ще възстановим пълния обем… не е ясно“, казва Момчил.

За собственика на цеха Стоян Мулетаров възстановяването на производството ще започне, когато се появи нужда за него. „Докато хората биват наплашвани да си стоят само вкъщи и никъде да не излизат, нашето производство е абсолютно безпредметно. Разбирам натиска от страна на правителството, за да се забави тази заболеваемост, да могат болниците да смогнат, но за мен последствията ще бъдат неопратими“, казва Мулетаров.

Разходите на производството са много по-големи от битовите харчове на работниците. „Ние имаме нужда от материали, които сега трябва да се закупят и нямаме финансова възможност да ги купим. Убиха икономиката. Произвеждаме ауспухови системи, машинни детайли“, казва Мулетаров.

В най-добрият случай производството на този цех ще се възстанови в известна степен след година или две, смята собственикът му.