Русе ще бъде единственият град в страната, освен столицата, в който четири станции ще измерват качеството на атмосферния въздух. 

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в рамките на изслушване относно проблемите с чистотата на атмосферния въздух в града. 

МОСВ е предоставило две станции - една мобилна и една стационарна, а по проект LIFE ще се получат още две. 

Министърът отбеляза, че мониторингът на качеството на атмосферния въздух в Русе се осъществява чрез автоматична измервателна станция "Възраждане", която е разположена в центъра на града и функционира от 2005 г. 

Същевременно от 2015 г. функционира и втора мобилна автоматична станция. За периода от 2015 г. до 2020 г. не са регистрирани превишения на нормите на измерваните показатели. Той отбеляза, че за последните 10 години резултатите от извършвания постоянен мониторинг на качеството на атмосферния въздух не показват превишение на нормите с изключение на показателя фини прахови частици. 

По думите му основният проблем, визиран от гражданите, е наличието на неприятна миризма в различни райони на града. В тази връзка по пилотен проект е монтирана мобилна пробовземна апаратура за миризми през 2018 г. и през летния период на 2019 г. експериментално е извършвано пробонабиране. Резултатите са анализирани в специализирана лаборатория в Италия и са констатирани миризми в по-висок интензитет - 34 единици, на 22 юли 2019 г. в квартал "Възраждане", и на 16 октомври 2019 г. - 95 единици в Западна промишлена зона при контролното пробонабиране. 

Резултатите от останалите проби са под границата на откриване съгласно европейския стандарт. 

По отношение на предприятията в града, Димитров каза, че извършените до настоящия момент проверки на "Монтюпе" не са констатирали нарушения на условията от издаденото комплексно разрешително. На друго дружество - "Сид грийн" ООД, РИОСВ са издали шест предписания.

Дадено е предписание на ТЕЦ-Русе за включване на системата за видеонаблюдение към Националния координационен център на МОСВ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!