Темата на рубриката "Чети етикета" днес е за качеството на меда, който ползваме масово в сезона на вирусите, грипа и настинките.

Разреждане с вода или сгъстяване на меда с различни неразрешени добавки - това са най-честите практики за фалшифициране на продукта. Експеримент на bTV показа, че на пазара се продават имитиращи продукти.

Един от начините да проверите качеството е като обърнете буркана с мед надолу – ако медът потече като вода, това е знак за ниско качество.

През последните години производството на мед у нас е намаляло двойно – от 10 хил. тона на 5 хил. тона на година.

Снимка: bTV

Не е задължително по-течният мед да е по-некачествен, казват експертите. Ако се втечни при температура до 45 градуса, означава, че продуктът е качествен. Нагряване над тази температура не се препоръчва, защото продуктът губи полезните си свойства.

Грубите фалшификации са с поставяне на нишесте и тебешир в продукта, коментира Людмил Савов.

От асоциацията "Активни потребители" са направили тест на 10 марки на пазара.

Снимка: bTV

По думите на Богомил Николов от асоциацията нишесте се е слагало в меда преди години. Нередностите в днешни дни са, че някои етикети заблуждават, че медът е пчелен, а той е промишлено добит. Съветът му е хората внимателно да четат етикетите.

В домашни условия може да разтворите меда и в чаша студена вода. Тестът е бърз и може лесно да отличи истинския от фалшивия.

Вижте във видеото какво показа експериментът ни с три различни марки мед и какви съвети още дават производителите и експертите: