Трети ден издирват без резултат черната кутия на катастрофиралия в Черно море военен изтребител МиГ-29. Освен от военните, морето се претърсва и от екип на Института по океанология на БАН.

Операцията се командва от военноморската база във Варна, където се завърнаха корветите. В района на Шабла остава минният ловец „Цибър“, който търси останки от самолета заедно с кораба „Номад“.

Задача №1 на операцията в момента е да бъде извършено картиране на целия периметър в района на катастрофата – с набелязване на всички потенциални места, където може да има части от изтребителя. Основната тежест за това пада върху екип от трима учени от Института по океанология, където разполагат със специализирана техника, с която на практика сканират дъното на морето.

 

„Има възможност чрез лъчи, достигайки до дъното, да се отразят и да се върнат като информация на кораба. Дава 3D изображение на дъното и по този начин с голямата резолюция по-ниска от 20 см. може да се даде добро изображение на дъното“, обясни доц. Кремена Стефанова, заместник-директор на Института по океанология.

На базата на цялостната карта ще бъдат избрани местата, където е най-вероятно да се намира черната кутия на изтребителя. „Да започнем от тях първо проучването, тъй като за да се проучват тези контакти, е необходимо корабът да се позиционира на място, да спусне подводния апарат“, уточни контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Операцията е затруднена от факта, че най-вероятно изтребителят се е разбил на стотици части. Практиката при подобни инциденти сочи, че разрушенията при падане във вода са по-големи отколкото на сушата.

 

 

„Вероятността да намерим някаква по-голяма част е малка. Разчитаме на това, че черната кутия на самолет МиГ-29 се намира в опашната част на самолета, между двигателите, и има надежда, те като по-тежки, да се запазят цели, заедно с тази част“, допълни контраадмирал Кирил Михайлов.

Успоредно с течащата в морето операция, шестима водолази бяха изпратени в авиобаза „Граф Игнатиево“, за да се запознаят с устройството на самолета и най-вече мястото на черната кутия.

 

Цялостното обследване на периметъра трябва да приключи утре следобед. След това ще бъдат взети решения за последващи действия.