Трети ден продължава издирвателната операция след инцидента с катастрофиралия в морето край Шабла изтребител МиГ-29. Периметърът на операцията е коригиран - разширен е на изток и стеснен от север, но като цяло запазва размерите си от общо 20 морски мили.

Усилията са най-вече да бъде открита черната кутия на разбилия се самолет, която да даде отговор за причините за катастрофата. 

Всички усилия вече са насочени към откриване на "черната кутия" на самолета, от която да се извлекат данни за причините за катастрофата. До този момент обаче издирването не дава резултат. Две точки по дъното на морето, набелязани като евентуални части от машината, се оказаха стари тръби след обстойно обследване.

В момента се проверяват други две позиции. 

Рано сутринта са установени два нови контакта - метални повърхности на дълбочина между 65 и 75 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат, съобщиха от Министерството на отбраната.

Във военноморската база във Варна вече се завърнаха два от корабите, участващи в операцията – „Бодри“ и „Решителни“, които приключиха своята мисия. Вече се разчита основно на минния ловец „Цибър“, който е най-подходящ за издирвателна дейност под вода. Освен него на мястото на инцидента работят също водолазен катер, както и други два по-малки катера.

Снимка: btvnovinite.bg

Операцията е затруднена от факта, че най-вероятно при удара изтребителят се е разбил на множество части.

„При един такъв удар на самолета в морската повърхност, разрушенията са изключително големи, по-големи са отколкото при удар на самолета в земята. Вероятността да намерим някаква по-голяма част е малка. Разчитаме на това, че черната кутия на МиГ-29 се намира в опашната част на самолета, между двигателите. Има надежда те като по-тежки да се запазят цели, заедно с тази част“, обясни командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се целият набелязан периметър да бъде обследван до ранния следобед утре, но това зависи и от метеорологичните условия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!