И днес се очаква да продължи издирването на черната кутия на самолета Миг-29 в Черно море. Вчера издирвателната акция установи, че пилотът - майор Терзиев, е загинал.

Откриването на черната кутия би могло да отговори на въпросите за причините на инцидента. Това обаче трябва да стане в близките часове, защото престоят на кутията в солена вода дълго време не е желателен.

Издирвателната операция продължава на 11 км навътре в морето в района на Шабла. По данни на военните, машината Миг-29 се е разбила със скорост от 950 км/ч.

Сега всички усилия са насочени към откриването на черната кутия на самолета, защото информацията, която тя носи, е от изключително значение за разследването.

Откриването й трябва да стане възможно най-скоро, тъй като морската вода може да увреди съдържанието й.

Вчера служебният министър на отбраната Георги Панайотов изказа съболезнования на близките на загиналия майор, а неговата съпруга написа емоционален пост във Фейсбук. 

Майор Валентин Терзиев е на военна служба от 1998 г., като е завършил висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“ със специалност летец – пилот във военно въздушните сили.