Дали колекцията на Васил Божков ще остане частна или ще стане държавна - ще се реши от международни археологически експерти.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и добави, че от намерените близо 6600 предмета само 212 са регистрирани от хазартния бос.

Две археологически експертизи ще решават бъдещето на намерените предмети. Едната ще изследва 6 566 ценности, които според прокуратурата са незаконно придобити.

Втората - дали не е занижена цената на 212 артефакти, които бизнесменът е декларирал. Така, след 9 месеца завършва изземването на артефактите от музея на Васил Божков.

„Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните процедури за обявяване на колекцията "Божков" за публична-държавна собственост“, съобщи Сийка Милева.

Предметите са иззети в присъствието на експерти, каза още Милева и се съхраняват от Министерство на културата, националния исторически музей и художествената галерия.

Отговорът на Васил Божков във „Фейсбук“ не закъсня:

"В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания."

Междувременно Апелативният специализиран съд реши, че жената до Божков - Елена Динева, може да излезе навън, ако плати парична гаранция от 1 милион лева.

"Г-жа Динева няма да я плати и ще остане в ареста. Това е нейното решение“, съобщи Людмил Рангелов.

След 20 дена изтича законовия срок за задържането на Динева. Тогава обвинението е длъжно да я пусне срещу подписка. Ако не й повдигне друго. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!