Апелативният специализиран наказателен съд определи парична гаранция в размер на 1 милион лева за Елена Динева.

Преди седмица първоинстанционният съд постанови гаранция от 750 000 лева, но прокуратурата протестира и поиска тя да излезе срещу 1,5 милиона лева. 

Тогава адвокатите й обясниха, че Динева няма откъде да вземе тези пари, защото всичките й сметки и имоти са запорирани. И днес тя заяви, че сумата е непосилна за нея.

От обвинението посочиха, че съпругата на бизнесмена Васил Божков притежава скъп имот в Париж, т.е. може да си позволи гаранцията и добавиха, че мярката е необходима, тъй като има опасност да извърши друго престъпление.

Елена Динева е в ареста от 7 месеца с обвинение за участие в организирана престъпна група. Спецсъдът определи задържането й през тези месеци като прекомерно и в съдебната зала адвокатите коментираха, че тя е задържана само защото е съпруга на Васил Божков.

Според прокуратурата обаче Динева е била наясно с извършваната от групата разнородна престъпна дейност и много свидетели по делото твърдят, че тя е била „дясна ръка“ на бизнесмена.

Утре Елена Динева ще реши окончателно дали ще внесе паричната гаранция. Ако остане в ареста, на 27 октомври така или иначе ще излезе, защото тогава стават 8 месеца от задържането ѝ.