В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са открити 6778 предмета с белези на културни ценности, като едва 212 от тях са регистрирани и останалите са незаконно придобити, вероятно – с помощта на иманяри. Това обяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Прокуратурата счита, че останалите 6566 броя предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“, подчерта тя.

Милева посочи, че на 1 октомври е приключило претърсването и изземането на колекцията на обвиняемия хазартен бос, което започна на 30 януари. „По-голямата част от предметите са съхранявани в нарушение на всички международни стандарти. Предмети бяха откривани в кутии, кашони, найлонови пликове, в насипно състояние“, отбеляза тя и допълни, че артефактите са били придружени с бележки с ръкописен текст, обозначаващи области в страната. Според прокуратурата това означава, „че са били придобити незаконно от иманяри и изкопани от българската територия“.

Ще има съдебно-археологическа експертиза от международни експерти за да се провери това твърдение.

Под подозрение е и официалната колекция „Васил Божков“. Според Милева има данни, че оценката на предметите в нея е занижена и сега ще се изследва произходът на всяка една от 212-те вещи. „Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване на колекцията на Божков за публична държавна собственост“, каза още говорителят на главния прокурор.

По думите ѝ антиките са под охрана в обекти на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена галерия.