Текат последните часове до връчването на третия и последен мандат от президента Румен Радев за съставяне на кабинет. В рамките на днешния ден ще се знае името на партията, която, според държавния глава, има шанс да състави правителство.

"Няма да влизаме в разговори за третия мандат", заяви депутатът от „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев относно идеята на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Тя обяви, че ако мандатът дойде при тях, ще предложат ИТН да подреди имената в проектокабинета. 

Вълчев обяви, че позицията на партията им не се е променила и даде пример как партията на Слави Трифонов разбира предложението на Манолова. 

„Представете си, че имате рожден ден през януари, каните някакви гости и те казват: „Кой друг ще дойде? Какво ще ти подарят? Какво има за ядене?“ Няма да дойдем, вашият рожден ден през януари е лоша идея. След което през декември същите хора идват при вас и ви предлагат да: „Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата – през декември“, коментира още Вълчев. 

Депутатът от ИТН уточни, че към момента не са получавали покани за разговори за подкрепа от БСП.

Относно поканата на левицата за дискусия по актуализацията на бюджета Вълчев посочи: „Тази покана, може би, е изпратена с добро желание, но с не много смисъл, защото бюджетът се работи в комисията по финанси“.   

„Демократична България“ ще коментира евентуалната си подкрепа за правителство с третия мандат след връчването му от президента. Това заяви в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на дясното обединение Христо Иванов и допълни, че няма да подкрепят БСП.

По думите му кабинет трябва да се излъчи от партията мандатоносител, а не да се преотстъпва правото на друга политическа сила.  

От левицата, които досега неколкократно обявиха, че ще положат усилия за съставяне на кабинет, днес запазиха мълчание. Преди три дни социалистите казаха, че няма да участват в разговори с други формации преди да бъде връчен мандатът, защото такива разговори биха били противоконституционни.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ДПС също не коментираха.