Поздравявам президента за решението да разпусне 46-ото Народно събрание на 16 септември. Това заяви шефът на парламента Ива Митева преди заседанието на правната комисия.

„От 10-ина дни се упражняват върху мен и президента. Няма да свикам утре извънредно заседание на парламента, ще има редовно в сряда, 15 септември, за да спазим правилника. Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила Конституцията. Кое точно съм нарушила? Правилникът е със статут на закон“, добави тя и посочи, че е изумена и от коментара на Христо Иванов от „Демократична България“ относно неспазването на сроковете.  

По думите ѝ Манолова и Иванов не са си свършили работата и не познават правилника за работа на Народното събрание, а отправят упреци. Митева коментира, че ако е взела решение за свикване на извънредното заседание, въпреки ограниченията, налагани от правилника за работа, рискува в следващия парламент това да се превърне в трайна практика за нарушаване на сроковете. 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на Митева. Според него тя била твърде емоционална.

„Правилникът затова е правилник, за да дава процедурни възможности и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може“, допълни той. 

Иванов заяви, че парламентарно представените партии в следващото Народно събрание трябва да направят опит за диалог и съставяне на правителство. Той коментира и свършената от депутатите работа. 

„Актуализацията на бюджета беше важен въпрос. Надявам се поне символно да направим поне една от промените, свързани със съдебната реформа – отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. Ако то бъде направено, ще очертае мнозинството на онези политически формации, които все пак, въпреки различията и споровете, ще дадат знак за обединение“, уточни съпредседателят на „Демократична България“. 

„Ако бяхме подкрепени, щеше да има правителство. Тази финансова щета, която ще бъде нанесена на държавата заради изборите и за която говори г-н Бойко Борисов, тя не е предизвикана от действия на „Има такъв народ“, коментира Радостин Василев от партията на Слави Трифонов. 

По думите му пример за работата на партията в Народното събрание е правната комисия, която досега не е заседавал толкова често.