На 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание, съобщиха от президентството.

В събота президентът обяви датата за новите избори, които ще са 2 в 1. Те ще се проведат на 14 ноември. Румен Радев заяви, че си дава сметка, че кампаниите за парламент и президент ще си влияят взаимно.

„Двете кампании ще текат едновременно и ще се слеят. Привърженик съм на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борба с бедност и беззаконие“, каза той.

Според Конституцията, срокът за провеждане на изборите е до два месеца от разпускането, но може и да е ден-два по-малко.

В член 4 от Изборния кодекс обаче е записано, че изборите се насрочват не по-късно от 60 дни от изборния ден. Справка в календара показва, че 60-ият ден преди вота 2 в 1 на 14 ноември е 16 септември, защото октомври има 31 дни.

Не на последно място - хронограмата за вота определя подготовката да започне минимум 57 дни преди изборите. Тоест - от неделя.

Радев не коментира състава на бъдещия служебен кабинет и дали ще има промени в него.

„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи срещу корупцията прозрачно и отговорно“, заяви Румен Радев.

Дали ще има персонални промени в служебното правителство - предстои да разберем. Вече е ясно, че имаме два прецедента в новата си история - един служебен кабинет да наследява друг и в една година да гласуваме три пъти за парламент, плюс президент.