Част от бългрите, които повече от денонощие бяха блокирани на летището във Франкфурт, ще влязат в Германия.

Останалите се връщат в България, съобщиха от Федералната полиция.

Гергана прекарва цяла нощ на летището във Франкфурт. Пристига в Германия, за да започне работа, но не я пускат.

„Никой не отговаря – само с ръката правят един жест – махни се. И те държат на разстояние един-два метра. Ние сме в един коридор, по който минават всички пътници, които отиват към изходите“, споделя тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради коронавируса в страната са въведени извънредни мерки и хора без местожителство не се допускат.

Освен Гергана, на летището са спрени още няколко българи. Малко след обяд граничните власти допускат шестима от строителни работници, след като проверяват договорите им с фирмата, за която ще работят.

На останалите е наредено да се качат на самолета за България.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на външните работи обясниха за bTV:

„По информация на генералното ни консулство във Франкфурт германската полиция е дала уверения, че всички български граждани, които са показали документ за адресна регистрация, основание за постоянно пребиваване или договор за работа, са пропуснати на германска територия веднага след пристигането  си.  Тези, които са оставени в транзитната зона, не са показали такива документи. По последна информация на ГК Франкфурт 6 от тях са получили договорите си от работодателите си днес и са били допуснати на територията на страната. Трима наши сънародници, които нямат такива документи, се очаква да се завърнат в България с полет на Уизеър днес. От самото начало на случая генералното ни консулство във Франкфурт е в контакт с българските граждани и им е оказвало необходимото съдействие“.