Втори ден група българи са блокирани на летище Франкфурт. Властите в Германия са отказали да ги пуснат в страната, заради кризисната ситуация с коронавируса.

Деветимата наши сънародници са пристигнали с редовен полет от София до Франкфурт на 18 март. Те не могли да предоставят адресна регистрация или отношения с германски работодател и не били допуснати в страната, заради извънредната ситуация с коронавируса.

Гергана вече втори ден е блокирана на летището във Франкфурт. „Никой не отговаря – само с ръката правят един жест – махни се и те държат на разстояние един два метра. Ние сме в един коридор, по който минават всички пътници, които отиват към гейтовете“, разказва тя.

Полина Манолова живее в Германия и е социолог, който се занимава с миграция. Разбира за ситуацията от социалните мрежи. Тя поддържа връзка с тях през цялото време. Казва, че задържането им на летището е в разрез с правата за свободно придвижване като европейски граждани.

„Те са третирани като граждани на трети държави, а не като европейски граждани, каквито всъщност са. Легално не е обосновано това задържане“, пояснява тя.

Вчера българите е трябвало да излетят обратно за София с полет на „Уизеър“ - компанията, с която са пристигнали в Германия. Такъв полет им е бил отказан. Предложено им е да се приберат в България, но с друга компания, като всеки е трябвало да плати около 800 евро. Българите са отказали.

Днес трябва да излетят с полет на „Уизеър“ малко след 15 ч. немско време. За момента полетът все още не е отменен.

Нашият екип не успя свърже с консула ни във Франкфурт до този момент. От Външно министерство отговориха за bTV, че в днешния ден блокираните ще излетят днес за София.

Отговорът на летището във Франкфурт е, че правят всичко възможно в подобна ситуация да осигурят необходимия комфорт на пасажерите, намиращи се на терминалите.

В телефонен разговор от Федералната полиция заявиха, че Германия се намира в извънредна ситуация, което налага и извънредни мерки. Те целят да предпазят не само населението на Германия, но и пътниците, идващи от чужбина.

bTV все още очаква официално становище по случая.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer