Цените на жилищата в София се вдигат, но фирмите за недвижими имоти отчитат спад на сключените сделки.

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7,7%  В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално, за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям.

Най-голямо е увеличението за кварталите „Дружба” и „Овча купел”.

Снимка: btvnovinite.bg

Изграждането на метрото и новите офис зони в София са сред факторите, довели до поскъпването на жилищата там. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много плащаме за жилище в квартал „Иван Вазов” – 1459 евро за квадратен метър. Ниски са цените в „Обеля” и „Сердика” – по 653. 

Близо половината от сделките са със собствени пари. Брокерите отчитат още, че много от купувачите са водени от ниските лихви по ипотечните заеми в момента. 

„Те са два пъти по-ниски, отколкото при предишния имотен бум. Повече от половината от сделките се случват с ипотечни кредити, така че цената на жилището в днешно време вече не е колко евро на квадрат, а колко е ипотечната ти вноска”, обясни Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти.

Повече продажби в страната показват данните от Агенцията по вписванията за първата половина на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите очакват до края на 2018г. цените да се задържат. Поскъпване може да има в предпочитаните от клиентите  райони.

Ипотечното кредитиране, което дава най-силен тласък на жилищния пазар, през 2018 г. надхвърля значително обема от миналата година. По данни на БНБ през август отпуснатите жилищни заеми растат с 9,6% на годишна база и вече достигат 10,15 млрд. лв. В същия месец се очертава и друга тенденция. За първи път от 12 месеца лихвените нива по жилищните кредити леко се покачват месец, след като бе отчетено най-ниското им равнище.