Работодатели и синдикати излизат на национален протест заради скока в цената на тока за промишлеността.

Бизнесът настоява за компенсации от държавата и предупреждава – има риск от загуба на много работни места.

Татяна Попова е собственик и управител на верига магазини.

Снимка: bTV

"Свирепо увеличение има в цената на електроенергията, между три и половина и четири пъти се е вдигнала цената“, казва тя.

Снимка: bTV

"Всеки вече се притеснява, щом не пускаме ток да се греем… Хората се питат какво става, ще има ли проблем в работата… Просто са много високи сметките и затова са малко изплашени“, допълни нейният служител Абрам Макрян.

От 300 на 900 лева - с толкова се е увеличила сметката за ток на склада на Татяна, още преди пускането на отоплението в него.

Работодателски организации и синдикати поискаха компенсации от държавата.

Снимка: bTV

"Над 600 хиляди небитови потребители получиха септемврийски си сметки и те са в пъти по-високи. Октомврийските сметки ще бъдат в пъти по-високи. Свидетели сме на ценови шок, който никога не се е случвал в най-новата история на България“, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Снимка: bTV

"Към настоящия момент има добри обещания, че държавата ще влезе във функция, че и бизнесът, и домакинствата, ще получат подкрепа. Ние се надяваме това в общественото пространство да усили гласа на тези над 600 000 небитови потребители“, добави Пламен Димитров от КНСБ.

Протестът на бизнес и синдикати е утре.